Gøy på landet? Skap din egen arbeidsplass

Byjenta Tanja Solstad Marring (34) skapte sin egen arbeidsplass på landet.

Tanja Solstad Marring har alltid visst at hun ønsket å bo på landet. Hun ville puste frisk luft og være omringet av dyr. Utfordringen var å finne en egnet jobb som tillot at hun levde ut drømmen. Svaret på det var å skape jobben selv.

Drømmested.

For seks år siden kjøpte hun en gammel forfallen gård sammen med mannen på Enebakkneset i Fet kommune i Akershus. Inntil da hadde de bodd i en liten byleilighet. Nå er de fleste husene på Melnes gård pusset opp og nye hus har kommet til på den 800 mål store eiendommen. Det har kommet godt med at mannen er hobbysnekker.

–Dette er min drøm. Mannen min var skeptisk i begynnelsen, men nå er han svært fornøyd, sier Marring.

Jobben på gården er en kombinasjon av alt hun liker: dyr, folk, natur og pedagogikk. Ettersom hun jobber hjemme, får hun sett mye til barna på to og fire.

Hundeleir.

Fem uker hver sommer blir gården forvandlet til en hundeleir. Det er en sommerleir for barn og ungdom, der alle får ansvaret for hver sin hund. Leiren organiseres gjennom Oslo hundeskole, der mannen hennes, Geir Marring, er daglig leder.

De organiserer også tilsvarende leirer i vinter- og høstferien. I løpet av sommeren deltar rundt 200 barn og ungdommer på leiren.

Resten av året fungerer gården som en kombinasjon av gårdsbruk, avlastningshjem, festarrangør og overnattingssted.

–Jeg har spesialdesignet min egen karrière, og med på laget har jeg hatt med min egen byggemann, sier hun.

Marring er utdannet barnevernspedagog. En helg i måneden kommer 17 barn med ulike behov på avlastning til gården, i tillegg kommer noen barn etter skoletid noen dager i uken.

Vil til landet.

Tanja Marring er ikke alene om å drømme om livet utenfor byen. En undersøkelse utført av Respons for Aftenposten i fjor sommer viser at en tredjedel av Osloborgerne ønsker å flytte på landet.

Blant dem under 45 år er tallet enda høyere: Fire av ti ønsker å flytte til et mindre sted.

Norsk Bonde- og Småbrukarlag bekrefter tendensen. Nettstedet gardsbruk.no, som formidlere tomme gårdsbruk over hele landet, setter stadig nye besøksrekorder. Uten å ha brukt én krone på markedsføring, er antall brukere tredoblet de to siste årene. Det har overrasket assisterende generalsekretær Jon Petter Løvstad.

–Interessen har økt, ingen tvil om det. Mange av dem som vil flytte, har høy utdannelse, og viljen til å pendle er blitt mye større. Folk er på kontoret tre dager i uken og jobber hjemmefra. De tar med seg jobben sin, samtidig som de ønsker å dyrke ting. Det handler om livsstil og livskvalitet som folk er villige til å betale for, har Løvstad tidligere sagt til Aftenposten.

Omringet.

Slik hun drømte om, er Marring omringet av dyr. Gården har tre hester, 32 veldig tamme sauer, fem hunder og noen katter som har kommet av seg selv. Hver sommer har de i tillegg mellom 30 og 50 kyr på beite.

I tillegg tjener hun penger på å arrangere bryllup, dåp og andre festligheter. De mange husene på gården fungerer ofte som overnattingssted ved disse anledningene.

–Det viktigste er å skape god stemning. Ved å hente gjestene i hest og kjerre og å servere lokal god mat, går det som regel av seg selv, sier Marring.

Bedriften har etter hvert også skapt flere arbeidsplasser: en kokk, en sekretær og to hjelpere. Flere av dem er formidlet gjennom Nav.

Til andre som drømmer om en lignende karrière på landet, har Marring følgende råd: –Du må være veldig motivert og ha flere ben å stå på. Man må også tørre å kjøre i motbakke, sier hun.